torsdag den 13. juni 2013

Ved du, hvad en handlet kvinde er?



Synes 1 ud af 7 danske mænd, at moderne slavehandel er i orden? Det synes at være konklusion i en aktuel historie, der onsdag blandt andet var i Politiken. 15 pct. af 3.710 mænd i en repræsentativ undersøgelse foretaget af Rambøll for Ligestillingsministeriet svarer, at de er 'uenige' eller 'helt uenige' i, at det er forkert at købe sex af en handlet kvinde (se rapporten her – opgørelsen er på side 35).


Menneskehandel er afskyeligt. Det er, som Manu Sareen siger i artiklen fra Politiken, slavehandel. Bagmændene (og –kvinderne) skal straffes hårdt. Køber man sex af handlede kvinder, understøtter man mennesker, der lever af at misbruge andre på grov vis. Det er nærmest så forkert, som det kan blive. Ingen tvivl om det! Men kan det virkeligt passe, at 15 pct. af danske mænd er direkte uenige i det synspunkt, samt at lige så mange (16 pct.), hverken er enige eller uenige i, at det er forkert?


På Politisk kompas er vi skeptiske over for dette. Problemet er det udsagn, man har skullet forholde sig til: 'Det er forkert at købe sex af en handlet kvinde'. Et ordentligt svar på dette spørgsmål forudsætter, at man ved, hvad en handlet kvinde er. Uden at vi har undersøgt det selv, tillader vi os at tvivle på, at det er alle, der er spurgt, der nødvendigvis forbinder dette med menneskehandel. Kunne der være en enkelt, uden indgående kendskab til prostitution og kvindehandel, der blot har haft den tanke, at en handlet kvinde er synonymt med en prostitueret?

Hvad rapporten også viser

Det kunne have været interessant at se svarfordelingen, hvis man først havde forklaret, hvad begrebet 'handlet kvinde' dækker over. I undersøgelsen har man lavet et såkaldt surveyeksperiment – noget der er klart forbilledligt. Det vil sige, at der er en anden gruppe af deltagere, der har fået en historie om en handlet kvinde inden, de skulle forholde sig til holdninger om prostitution (se side 39 i rapporten). De personer, hvis svarfordeling er brugt i Politikens og Ligestillingsministeriets tal, har ikke fået denne historie først.


Man kan diskutere, om den historie, der er brugt, overhovedet er eksplicit nok i forhold til at forklare, hvad en handlet kvinde er og hvilke forhold, de lever under. Men den flytter stadig holdninger. Den generelle accept af at købe sex af prostituerede overhovedet ændrer sig fra 61 pct. til 40 pct., når mændene i undersøgelsen har læst historien først. Desværre viser rapporten ikke ændringer for holdningen til at købe sex af handlede kvinder. Gad vide, hvor meget den holdning rykker sig?

Ingen kommentarer:

Send en kommentar