mandag den 15. juli 2013

Englænderne ved ikke, hvad de snakker om.

Agurketid og sommerferie har også delvist ramt Politisk kompas. Men det skal ikke afholde os fra at dele et underholdende, men også interessant, link, som vores kollega Lau Øjord Blaxekjær har gjort os opmærksomme på. 

I England er der for nylig blevet gennemført en rundspørge, hvor et repræsentativt udsnit af befolkningen er blevet stillet en række spørgsmål om relevante samfundsforhold. Såsom omfanget af socialt bedrageri og kriminalitet. Vi har et par udklip fra artiklen på The Independent her (klik på citatet for at komme til hele historien):




Vi danskere ved nok heller ikke, hvad vi snakker om…


Vi kan ikke med sikkerhed sige, hvor godt danskerne ville gætte, hvis de blev stillet lignende spørgsmål. Politisk Kompas forfattere ville i hvert fald have svært ved at svare.

Meget taler faktisk for at danskerne ikke ville være bedre end englænderne. I en undersøgelse fra 2005 var 18 pct. således for nytårspakken, 13 pct. imod, 31 pct. vidste ikke, om de var for eller imod, og kun 34 havde aldrig hørt om den.


Det var på trods af, at der aldrig har været noget, der hedder nytårspakken. Det var blot et ord, der var opfundet for at undersøge netop hvor mange, der tilkendegav deres holdning uden at have nogen reel baggrund for at danne denne holdning.


Det er svært ikke at trække en smule på smilebåndet, når man læser historier som disse. Men der ligger også en mere seriøs pointe bag morskaben, idet de viser nogle vigtige begrænsninger ved meningsmålinger. Eksemplet med nytårspakken viser således, at det ikke er givet, at deltagerne i en meningsmåling afstår fra at svare på noget, som de umuligt kan have en holdning til.



Tit ser man endvidere, at folk er blevet spurgt, om de synes, at der bliver brugt for mange eller for få penge på dette eller hint udgiftsområde. Man glemmer imidlertid ofte, at disse spørgsmål forudsætter, at de ved, hvor mange penge der bruges allerede. Samt at de overhovedet ved, hvad det er, de bliver spurgt om. En forudsætning der, som vi tidligere har fremhævet, ikke altid er opfyldt

1 kommentar:

  1. Man skal passe på med statistik.

    I pressematerialet til den omtalte undersøgelse fremhæves blandt andet at briter overestimerer andelen af unge gravide. Kigger man efter er spørgsmålets ordlyd: "In your opinion, what proportion of girls under the age of 16 years in Britain get pregnant each year?" - spørgsmålet er kritisabelt fordi alle under 16 år betragtes som samme gruppe uantastet at det jo nok ikke er de 0-5 årige, der får børn. For at svare skal man altså have et ret indgående kendskab til den britiske demografi. 31% af de adspurgte giver faktisk det korrekte svar "Don't know".

    Et andet spørgsmål lyder:
    "Of every 100 crimes committed in Britain today, about how many do you think involve violence or the threat of violence?" - her vil jeg betragte det som problematisk at fremhæve officielle statistiker som facit. Hvornår er noget en kriminel handling (a crime)? Tæller alt med eller kun det der anmeldes?
    På samme måde med "benefit frauds", her kunne man have spurgt til hvor højt respondenten mener det officielle tal er, i tilfældet at man efterfølgende vil sammenholde svar med det officielle tal som facit.

    SvarSlet