torsdag den 10. april 2014

Har du hørt om kampflyene?

Indrømmet, dette indlæg er lidt spekulativt. Men Voxmeter har spurgt 1014 danskere, om de har hørt, at Danmark skal til at købe nye kampfly. Det sagde kun 52 procent, at de havde. Ifølge blandt andet Holger K. Nielsen er det et demokratisk problem, at så mange er uvidende om det. Omvendt synes Zenia Stampe, at det er imponerende, at så mange er orienterede om det (sagt i direkte tv).

Vi har ikke grund til at tro, at der er noget i vejen med målingen. Men vi er nu ikke helt sikre på, at tallet er retvisende alligevel. Hvorfor er vi ikke det? I 2005 spurgte Kasper Møller Hansen danskerne, om de havde hørt om Nytårspakken og Lovforslag 712. Det havde henholdsvis 35 og 7 procent. Et overraskende resultat givet, at der aldrig har været en nytårspakke eller et lovforslag 712. De var opfundet til formålet.

I den tråd kan man også forestille sig, at der er en enkelt deltager (eller mange flere), der måske ikke havde hørt, at Danmark var ved at købe kampfly, men som alligevel har svaret ja til Voxmeter, da de blev spurgt om de kendte til købet af de danske kampfly. Men man vil jo ikke virke uvidende, når nogen ringer og spørger. Følger vi den tanke til dørs, vil vi ikke afvise, at væsentligt færre end 52 procent i virkeligheden havde hørt om dette indkøb, da Voxmeter ringede og spurgte.


Og hvad kan vi bruge det til? Er det her ikke bare noget, vi skriver, fordi vi synes, at det er lidt sjovt at påpege, hvor lidt de fleste egentlig følger med? Måsk endda lidt elitært? Det er det måske nok. Men det er også for at minde om, at man ikke altid kan stole på de svar, der bliver givet i meningsmålinger.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar