onsdag den 3. juli 2013

Er Dansk Folkeparti dårligt for turismen?

Ja, det kunne man godt foranlediges til at tro. I et interview til Berlingske gjorde Socialdemokraternes turisme- og forbrugerordfører Mette Reissmann det i hvert fald klart. Dansk Folkepartis retorik har forårsaget, at færre vælger at besøge Danmark.


Både SF’eren Jonas Dahl og de Radikale Venstres Marlene Borst Hansen stemte efterfølgende i.


Men kan der kan trækkes en lige linje mellem Dansk Folkepartis indflydelse og retorik på den ene side og udviklingen i dem danske turistindustri på den anden side?


I Berlingskes artikel underbygges Reissmanns påstand af en analyse fra Dansk Industri, der peger på at Danmark har mistet 4,3 millioner overnatninger siden 1992. Av. Det var mange.


Imidlertid var Dansk Folkeparti ikke engang opstået i 1992. Og ”systemskiftet”, hvor Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti fik magten, lå først ni år senere.


Dansk Industri bygger deres analyse på en opgørelse fra Danmarks Statistik over, hvor mange overnatninger, udlændinge har foretaget på danske hoteller, vandrehjem mv. Antallet af overnatninger registreres hvert år, og det er derfor ikke noget problem at undersøge, hvordan turismen udviklede sig fra 2001 til 2011, da Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti havde magten.



Som det kan ses af figuren, virker Reissmanns påstand umiddelbart fornuftig. Under Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti faldt antallet af overnatninger med omkring én million (Forskellen mellem antallet af overnatninger i 2011 og 2001).  Noget mindre end de 4,3 der fremgik af artiklen. Men alligevel. Det er et betydeligt fald.


Korrelation er ikke lig kausalitet

Så burde den ikke være sikker? Sort på hvidt. Dansk Folkeparti har ødelagt Dansk Folkeferie. Og dog.


På ethvert statistikkursus er, det første man lærer, at korrelation ikke er lig kausalitet. Bare fordi to ting sker samtidigt, betyder det ikke, at der er et årsag-virkning forhold mellem den.


På samme måde ved vi ikke, om Dansk folkepartis indflydelse har påvirket antallet af udenlandske turister, bare fordi Dansk Folkepartis indflydelse falder sammen med et fald i antallet af udenlandske turister.


Et større billede

Hvis vi graver lidt mere falder sammenhængen mellem Dansk Folkepartis indflydelse og udenlandsk turisme da også sammen.


Hvis vi ser på udviklingen i henholdsvis indenlandsk og udenlandsk turisme i Danmark de sidste tyve år, bliver det således tydeligt, at faldet i 00’erne var en fortsættelse af en tendens fra 90’erne.




Udenlandske turister fravælger i stadigt højere grad Danmark, samtidig med at danske turister i stadigt højere grad vælger Danmark til. Om noget falder andelen af turister lidt mindre fra 2001-2011, end den gjorde de foregående ti år.


Så er Dansk Folkeparti dårligt for turismen?

Det korte svar er, at vi ved det ikke. Der er en lang række faktorer, der kan tænkes at påvirke antallet af udenlandske turister i Danmark. Mange af dem er indenrigspolitiske faktorer, herunder det generelle prisniveau, som Pia Kjærsgaard fremhæver i Berlingske. Andre er ting, der ligger uden for dansk indflydelse, fordi de foregår i andre lande og måske endda på globalt plan.


Den anden grundlæggende læresætning i et hvert statistikkursus er, at man skal forsøge at holde andre andre relevante variable konstante, før man gør sig forhåbninger om at konkludere noget kausalt. Det er vist ikke sket her. Vi siger dermed ikke, at Dansk Folkeparti ikke har været dårlig for dansk turisme. Vi siger bare, at vi ikke ved det.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar