søndag den 10. november 2013

Journalisten skriver om problemer med skæve meningsmålinger.

I juni havde vi her på bloggen et par indlæg om, at YouGovs meningsmålinger havde det med at ramme anderledes end resten af feltet af meningsmålingsinstitutter. Målingerne havde samtidig en uheldig tendens til at blive citeret oftere end andre målinger, der afveg mindre fra gennemsnittet. Indlæggene kan læses her og her. Vi havde også dette indlæg om, hvorfor meningsmålinger kan svinge relativt meget.

Fagbladet Journalisten har opdaget den samme tendens hos YouGov og MetroXpress, der bringer YouGovs målinger. Det er der kommet denne fine og meget læseværdige artikel ud af. Hos Politisk Kompas har vi ikke noget mod YouGov eller nogen af de andre meningsmålingsinstitutter, og vi er ikke i tvivl om, at de prøver at ramme rigtigt. Om det er YouGov eller de andre, der rammer mest præcist er svært at sige, da de netop alle prøver at estimere noget, der kun bliver udtrykt, når der er folketingsvalg. Nemlig opbakningen til de forskellige partier, hvis der var valg i morgen.


Men vi er glade for, at der kommer en diskussion af, om nogle metoder er bedre end andre, og især om det er hensigtsmæssigt, hvis medierne fokuserer på de tal, der afviger mest. (Et lille hint: Det synes vi ikke, at det er.) 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar