torsdag den 30. maj 2013

Øv-borgmester


I går skrev vi, om dækningen af de såkaldte øv-dage i københavnske institutioner. Vi mindede om, at det kun er i et klart mindretal af institutionerne, det skulle være et fænomen, og vi påpegede, at der ikke er noget særligt ved det københavnske sygefravær, der viser, at pædagogerne i Københavns kommune skulle være hverken bedre eller værre end i så mange andre kommuner. Det mener vi stadig.

Men i går kunne man også læse, at børne- og ungdomsborgmester i København, Anne Vang, udtalte, at forvaltningen ikke kunne finde institutioner, der praktiserer øv-dage. Vi citerer fra Berlingske:

"»Vi har institutioner med alt for højt sygefravær, men vi har ikke fundet et eneste sted med øv-dage. Så jeg tror, at debatten har været en storm i et glas vand,« siger børne- og ungdomsborgmester i København, Anne Vang (S)."


"- Vi har ikke kunnet finde et eneste sted, hvor der findes øv-dage i københavnske daginstitutioner. Så jeg er selvfølgelig glad for at kunne konstatere, at der har været tale om en and i pressen, siger hun (Anne Vang, red.)."

Problemerne i hendes udtalelser var næsten for åbenlyse til, at vi ville beskæftige os med dem. Frank Jensen har sagt, at øv-dage bør udløse en fyreseddel. Anne Vang siger, at undersøgelsen er startet, inden historien kom ud. Men institutionslederne har selvfølgelig vist, at de ikke må praktisere øv-dage. Også inden Frank Jensen truede med fyresedler. Så man kan sjovt nok ikke finde en eneste institutionsleder, der vil indrømme brugen af øv-dage.

Borgmester Anne Vangs udtalelser virker i dette lys nærmest komiske. Til hendes forsvar, skal det dog siges, at hun selv fremhæver i Ekstra Bladet, at forvaltningen bliver nødt til at stole på lederne af de enkelte institutioner i situationer som denne.

Det har hun delvist ret i. Det er svært fra central hånd svært at vide, om en institution har haft en praksis med øv-dage.  Alligevel mener vi, det er tvivlsomt, at en rundspørge skulle være det eneste værktøj forvaltningen kan bruge til at identificere de institutioner, der har særlige problemer med at få medarbejderne til at møde op.

Vi foreslår, at borgmesteren starter med at se på de institutioner, der har mange perioder med kort sygefravær.

Københavns Kommune skylder i al fald deres borgere, og deres ansatte, at de løbende søger at identificere og løse de problemer, der gør, at folk bliver hjemme frem for at gå på arbejde.
   

/politisk kompas

Ingen kommentarer:

Send en kommentar