lørdag den 28. december 2013

Lige ved og næsten, Politiken.

I en måling foretaget af Megafon for TV2 og Politiken går SF tilbage, mens Dansk Folkeparti går frem. Begge ændringer er i forhold til en Megafonmåling, der er foretaget en måned inden. I en lang artikel på Politikens hjemmeside kunne man læse, at begge ændringer er statistisk signifikante. Det er forkert. 


Det går galt, fordi de sammenligner den nye måling med en tidligere måling. Med begge målinger kommer nemlig en statistisk usikkerhed. Tager man højde for usikkerheden omkring både de nye og gamle estimater, er Politikens konklusioner om statistisk signifikans forkerte. I hvert fald hvis vi arbejder med den tærskel for signifikans, som vi oftest bruger. Politiken betragter kun usikkerheden omkring den nyeste måling. Derfor overdriver de sikkerheden for resultaterne.


Meningsmålinger er vores bedste redskab, når vi vil vide, hvad almindelige mennesker mener om almindelige og nogle gange ualmindelig ting. Hvis håndværket er i orden, kan man ud fra en lille gruppe mennesker, typisk omkring 1000 personer, sige noget om danskerne generelt. Det er ikke magi, men det er stadig ret fantastisk, at det kan lade sig gøre.


Nogle gange er håndværket ikke i orden. Det så vi pinligt tydeligt ved kommunalvalget. Det fik læsernes redaktør for denne avis, Bjarne Schilling, til at kalde til selvransagelse. Var det på tide, at journalisterne på denne avis og andre steder strammede op, når de skriver om tal? For eksempel kunne man huske, at selv en godt udført undersøgelse kommer med en statistisk usikkerhed. Til Bjarne Schillings opsang er et ord passende: Bravo! Og det er oprigtigt ment.


Det lader til, at Politiken har sat handling bag deres ord. Igen: bravo. Nu mangler de bare at gøre det ordentligt.  


Betyder det, at SF ikke er gået tilbage samtidig med, at Dansk Folkeparti ikke er gået frem? Sikkert ikke. Ændringerne er stadigt store. Og det er mest sandsynligt, at så store forskelle er udtryk for reelle ændringer. Samtidig har SF’s formand været gennem en møgsag, hvilket også bør øge vores tro på, at ændringen for partiet er reel. Partierne er sikkert gået henholdsvis frem og tilbage. Politikens brøde består alene i, at de kommer til at give det indtryk, at vi kan være mere sikre på disse ændringer, end vi reelt bør være.


Det er svært at være andet end begejstret for, at Politiken tager den statistiske usikkerhed alvorligt. At de overhovedet prøver er bedre end ingenting. Bliv ved med det. Men bliv lidt bedre til det.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar