søndag den 1. december 2013

Watch out for Voxmeter

De sidste par uger har mediebilledet været præget af et nyt sæt af målinger. Denne gang er det målingerne fra Voxmeter, der har skabt overskrifter. Målingerne har grundlæggende peget på at rød blok skulle være nogenlunde ligeså stor som blå blok. Noget der har skabt overskrifter i de fleste danske netmedier ( se eksemplevis her).

Dækningen af Voxmeters målinger har  været præget af en manglende forståelse for statistik usikkerhed, men det er ikke kun  det, der er påfaldende ved Voxmeters målinger.

Voxmeter er således det eneste institut, der har været i nærheden af at spå dødt løb mellem rød og blå blok. Vi har derfor set nærmere på Voxmeters målinger det sidste års tid.



Der viser sig et rimelig klart mønster. Siden maj er Voxmeter langsomt begyndt at vurdere rød bloks opbakning højere end de andre institutter. En effekt der er blevet meget udtalt i den seneste måneds tid.

Som det også fremgår af figuren, har Voxmeter taget en rejse, der på mange måder ligner Yougovs målinger, vi skrev om tidligere på året. Om end den ikke har været lige så ekstrem.


De resterende andre institutter ligger til gengæld midt imellem Yougov og Voxmeter. Det viser endnu engang, at selvom en enkelt måling kan give forvirrende og støjende signaler om, hvad danskerne vil stemme, så vil et gennemsnit tale et væsentligt tydeligere sprog.

1 kommentar: