fredag den 7. juni 2013

Christian Eriksens sans for politik

Grundlovsdag spillede det danske fodboldlandshold mod Georgien. Danmark vandt, og sejren blev sikret kort før tid. Matchvinderen blev Christian Eriksen, der scorede et smukt mål direkte på frispark. Efter kampen udtalte han til Ritzau:


Selvom at (de fleste) politikere ikke scorer mange frisparksmål, så har udtalelsen en særlig form. En form man kender fra politik.

"Credit claiming" og "blame avoidance"

Christian Eriksens udtalelse er et eksempel på det man I statskundskaben kalder credit claiming og blame avoidance. Det dækker grundlæggende over, at man tager æren for noget, når det går godt, men skyder skylden fra sig, når det går dårligt. En opdateret udgave af det danske udtryk ”Sejren har mange fædre – nederlaget er forældreløst”.

Da Christian Eriksen ikke havde scoret var han uheldig, men da han scorede var han god.

Når det går godt, er det altså Christian Eriksens skyld, når det ikke gør, er forklaringen pludselig en anden. Så er det bare lidt uheld, der spiller ind. Man kunne ellers foranlediges til at tro, at hvis han scorer, fordi han er god, må han også brænde, fordi han er dårlig.

Det er klassisk credit claiming og blame avoidance. Når tingene går vores vej, tilskriver vi det os selv. Vi tager æren for det. Når det går den anden vej, skyder vi skylden på nogle andre. Eller vi gør som Christian Eriksen og skyder skylden på Fortuna.

Blame avoidance og credit claiming foregår hele tiden i politik. Bare se på Helle Thorning-Schmidt, der i sin grundlovstale begrundede upopulære beslutninger med, at "virkeligheden krævede det". Eller tidligere minister Birthe Rønn Hornbech, der ikke ligefrem er vild efter at tage ansvar for sagen om statsborgerskab til statsløse. Blame avoidance at it’s finest.

Er de bare helt til grin?

Det er let at se tendenser i retning af credit claiming og blame avoidance som en usympatisk politisk rævekage. Men Christian Eriksens udtalelse viser, at disse tendenser synes at have mere uskyldige omend dybere rødder.

Socialpsykologer taler således om at mennesket lider af et fundamentalt attributionsproblem. Vi er notorisk dårlige til at vurdere skyldsspørgsmål. Også når vi selv er indblandet. Læseren kender det måske fra sig selv.

Politisk kompas' skribenter har i hvert fald prøvet at være til eksaminer, der gik godt, fordi vi er dygtige, og eksaminer der gik dårligt, fordi censor tydeligvis var urimelig.

Og hvad så med Christian Eriksen?


Selvom det virker som om, at Christian Eriksen er ude at svømme lidt med det, han siger, har han også en pointe. Hvis en af skribenterne på politisk kompas blev sat til at sparke frispark, ville vi aldrig score. På den vis har Christian Eriksen ret i, at han scorer, fordi han er god. Han scorer ikke hver gang, men sandsynligheden for, at han gør, er større end for de fleste andre. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar