lørdag den 5. oktober 2013

Er Socialdemokraterne mindre end Dansk Folkeparti?


Deadline bragte sidste lørdag en historie om Socialdemokraternes krise. Og Socialdemokraterne er uden tvivl i krise. Men Deadline smurte lige lovlig tykt på.


Indslaget blev således indledt med at værten, på baggrund af den seneste Epinion-måling, bekendtgjorde at Socialdemokraterne var blevet Danmarks tredjestørste parti. Overhalet af Dansk Folkeparti. Der er to problemer med denne vinkling.


For det første kan man ikke rigtigt bruge Epinion-målingen til at konkludere, at Socialdemokraterne var blevet mindre end Dansk Folkeparti. Den faktiske forskel viste ganske rigtigt et lille forspring til DF på 0,3 procentpoint. Hvis vi omsætter det til svarpersoner i målingen, svarer det til, at der var tre flere, der sagde de ville stemme på DF end der var folk der sagde, de ville stemme på S. Ikke videre imponerende. Konkret svarer det til, at der var 58 pct. sandsynlighed for at DF var større end S. Eller sagt på en anden måde: at der var 42 pct. sandsynlighed for at S blev større end DF.


For det andet er Epinion-målingen ikke et udtryk for en generel tendens. Figuren nedenfor viser resultatet af 32 målinger foretaget over de seneste fire måneder. Cirka en tredjedel af disse målinger giver et forspring til DF, men to ud af tre giver et forspring til S. De lodrette streger i figuren er udtryk for den statistiske usikkerhed knyttet til den enkelte måling, såfremt den er foretaget eksemplarisk. Hvis vi tager højde for dette er forholdet omtrent det samme: fire målinger giver et forspring til DF, ni målinger giver et forspring til S. Gennemsnitligt har S et forspring på 1,3 procentpoint.





Der var altså intet belæg for den vinkel som Deadline lagde. Og det værste er, at man let kunne have lavet en skarp vinkling, hvor man ikke kom på kant med sandheden: nemlig at Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne var blevet nogenlunde lige store. Det er da en nyhed i sig selv.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar