torsdag den 17. oktober 2013

Hvornår koster politiske skandaler?


Hvis man følger bare en smule med i politik herhjemme, er det næppe gået en forbi, at Lars Løkke Rasmussen har lidt problemer med nogle dyre rejser. I den forbindelse har Videnskab.dk interviewet professor Kasper Møller Hansen (ph.d.-vejleder for os begge to) om en ny videnskabelig artikel, som han netop har udgivet sammen med to af vores andre kollegaer (den findes her). I artiklen har de med et sæt eksperimenter, indlagt i en spørgeskemaundersøgelse, prøvet at finde ud af, hvordan vælgerne straffer politikere for skandaler. De finder:

 … substantial evidence that politicians are particularly punished for political-ideological hypocrisy, while there is less evidence that gender stereotypes matter. We also show that voters evaluate scandals in the personal lives of politicians in a highly partisan manner – other-party voters punish a politician substantially harsher than same-party voters.

 Politikere bliver straffet, hvis de handler i modstrid med deres ideologi. Det vil eksempelvis sige, at en socialdemokratisk politiker, der sender sit barn i privatskole, bliver straffet hårdt (i menngsmålingerne), mens vi synes det er ok hvis en venstrepolitiker gør det samme.

 Mere konkret finder de, måske ikke så overraskende, at vælgerne straffer politikere, de er  uenige med meget hårdere end dem, de normalt stemmer på. Man er altså mere overbærende over for Lars Løkke lige for tiden, hvis man normalt stemmer Venstre.

Vil man gerne læse mere om temaet, og hvad det aktuelt kan betyde for Lars Løkke Rasmussen, kan vi anbefale, at man læser videre på videnskab.dk.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar