tirsdag den 1. oktober 2013

Et svar til Foreningen Nydansker

Formanden for Foreningen Nydansker, Torben Møller Hansen (TMH), svarer i dag på vores kritik af deres undersøgelse omkring fritidsjobs effekter på senere job og beskæftigelse. Svaret kan læses på Netudgaven, som vi samarbejder med.

Vi sætter stor pris på at Foreningen Nydansker har læst med, og på at de har taget sig tid til at svare på vores kritik. Svaret er oplysende og afklarer nogle af de ting, som vi har sat spørgsmålstegn ved.

Alligevel vil vi gerne kort kommentere på nogle af de ting som TMH anfører i sit svar.

For det første skriver TMH, at der er  ”stor forskel på at tale om sammenhænge og om effekter, og dette gør vi også opmærksom på i rapporten”. Alligevel  består rapporten af en række overskrifter med titlerne ”Effekter på X”, ligesom TMH selv sagde, at det giver afkast på den lange bane at tage et fritidsjob.

Dernæst skriver TMH at ” vores pointe er, at tidlige erhvervserfaringer øger sandsynligheden for at lykkes på arbejdsmarkedet.” Det er vi sådan set med på.  Vores pointe er, at foreningen ikke kan sige noget, om hvorvidt den øgede sandsynlighed for at lykkes på arbejdsmarkedet skyldes fritidsjob. De godt kan have nogle formodninger omkring, at det rent faktisk er fritidsjobbet i sig selv, der øger denne sandsynlighed. Rapporten gør os bare ikke klogere på, om dette er mere end en formodning.

Endeligt skriver TMH, at undersøgelser grundlæggende er det muliges kunst. Det er vi meget enige i. Og vi vil meget gerne i dialog med dem omkring, hvordan man kunne skabe bedre effekt estimater, både gennem eksperimenter og igennem bedre brug af registerdata. Men nogle gange skal man også have respekt for det umulige. Det kan være bedre at være ærlig og oprigtig omkring sin uvidenhed end at gå efter den hurtige og nemme løsning. Et problem vi selv står med stort set hver dag.


Afslutningsvist vil vi gerne understrege, at vi faktisk tror at Foreningen Nydansker har ret. Vores ”gut-feeling” siger os, at fritidsjob har positive effekter, men hvis målet, som TMH skriver, er at dokumentere en sådan effekt, så når rapporten ikke i mål.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar